lauantai 22. maaliskuuta 2014

Myrsky ja pataleipä

Myrsky, ihan uusi nalle ja pataleipä, sekin ihan uusi.
Poika, Petrus, oli saanut netistä leivän ohjeen.
Kokeili sitä kotona käydessään.
Olipa se hyvää. Suosittelen.
Onnistuu takuuvarmasti!
Tässä ohje lyhykäisyydessään:

PATALEIPÄ eli  maailman helpoin leipä
1 leipä:
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
3 ja puoli dl vettä, reilusti kädenlämpöistä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää vesi.
Sekoita nopeasti. Älä vaivaa.
Peitä kulho tuorekelmulla.
Anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle.
Muotoile palloksi vaivaamatta.
Anna kohota pöydällä leivinliinan alla puoli tuntia.
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen
ja laita samalla kylmään uuniin lämpenemään
kannellinen kulho tai pata.
Nakkaa taikina kuumaan pataan.
Paistetaan 225 asteessa kansi päällä puoli tuntia.
Ja vielä ilman kantta varttitunti.
Ota pois uunista.
Anna hiukan jäähtyä ja kumoa leipä padasta.
Naatiskele! On hyvvee!

Jauhoilla, siemenillä, leseillä, yrteillä jne
saa vaihtelua makuun.
Ja mitä pitempi käymisaika, sitä maukkaampi leipä.
Kuulemma.
Kaikkea ne keksiikin.

Kaverikuva.
Konsta houkuttelee Myrskyä ulos.

Ei tarvii paljoa houkutella.

 Luminen metsänreuna leikitellä.

 Talviunilta kömpijät.

Kiven päälle...

... kuusen alle.

Pitää sitä totutella lumeenkin,
vastasyntyneen nallen.

 Lumi kutittaa karvan päissä.

Puhdasta ja valkoista.
Pari päivää sitten.

Eilen oli melekonen myrskytuuli.
Nallen nimi olikin siis enne.
Sähköjäkin villuutteli, vaan ei katkoksia ollut.
Kuuset ovat karistaneet kaiken kuivan ja ylimääräisen
oksistostaan maahan.
Pitänee siivota pois, ettei oksiin kompastella.
Ja ne uudet, sataneet lumetkin kadonneet!
Etenee.
Kevät.
Pyssäyksistä huolimatta!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti